Domov
O muzeju
Program
Dogodki
Novice
Galerije
Dogodek meseca
Umetnost, šport in dediščina
. . .
Gost meseca
Luka Janežič

V ponedeljek, 11.9.2017, nas je v muzeju obiskal slovenski atlet Luka Janežič, ki nam je podaril šprintarice, s katerimi je v polfinalu teka na 400 metrov na. . .

O muzeju

Vlada Republike Slovenije je Muzej športa ustanovila 20. aprila 2000, vendar je začel delovati šele novembra 2001 v prostorih na Kopitarjevi 4 v Ljubljani. Tako smo Slovenci dobili Muzej športa, ki ima status državne ustanove in je osrednji in matični zavod za evidentiranje, zbiranje, varovanje, dokumentiranje in predstavljanje bogate materialne dediščine iz zgodovine slovenske telesne kulture in športa. Od leta 2013 muzej deluje kot oddelek Zavoda za šport Republike Slovenije Planica.

Muzejsko gradivo šteje že okoli 12.000 predmetov, ki so nam jih podarili številni slovenski športniki, posamezni zbiralci in drugi privrženci slovenskega športa. Prevzeli smo tudi zbirke Fakultete za šport z zapuščino ing. Stanka Bloudka, planiško zbirko Svetozarja Gučka, smučarsko zbirko Aleša Gučka, zbirko Kolesarske zveze Slovenije, zbirko športnega novinarja Zdena Vahterja, zbirko Olimpijskega komiteja Slovenije. Vse bolj se veča tudi muzejska knjižnica s poudarkom na zgodovini olimpizma in olimpijskih iger.

Muzej domuje v prvem nadstropju stavbe časopisnega podjetja Dnevnik na Kopitarjevi ulici 4, v bližini glavne ljubljanske tržnice, Pravne fakultete in Zmajskega mostu. Odprt je od ponedeljka do petka od 9. do 14. ure. Vstop je prost. Pred obiskom večjih skupin nas obvestite na spodaj navedeni telefon ali preko elektronske pošte. Predhodna najava je obvezna tudi za dostop do našega gradiva.

Zaradi preurejanja prostorov in ureditve novih depojev je do nadaljnjega razstavni prostor zaprt za obiskovalce, dostop do gradiva pa omejen po predhodnem dogovoru. (Exhibition is currently closed due to renovation.)


Kontakt:

Telefon: 01/431 83 40
Elektronska pošta: info@muzejsporta.si